Floating FB popout byReview Results

Treća je runda gotova - dojmovi o fiskalizaciji

by Nino11. July 2013 17:53

Pozdrav svima.

 

Treća je runda fiskalizacija završila prije nekoliko dana, bilo bi zanimljivo čuti koji su vaši dojmovi o tome kako je sve prošlo?

 

Evo naših dojmova: u cijelu smo se priču uključili sa prilagodbom postojeće aplikacije za izdavanje računa, kojoj smo dodali opciju fiskalizacije. Na kraju smo završili sa web (cloud) i desktop rješenjem; cloud se vrti na Azure-u. Klasičnu blagajnu, kako smo i najavljivali od samog početka, nismo radili niti imamo u planu raditi tako nešto :)

 

Koliko mi znamo, CIS je puknuo samo jednom u svih ovih nekoliko mjeseci, mislim još tamo negdje u 1./2. mjesecu, na cca manje od sat vremena. Generalno gledajući, sa tehničke strane, CIS je svoje odradio besprijekorno - sve super radi, odziv je odličan. Bilo je nekih nelogičnosti i sa njihove strane, ali vjerujem da se to u međuvremenu sredilo - na primjer - "... prijavio sam dva puta PP sa istom oznakom, javili su mi iz Porezne da imaju dvije kućice i da samo jedna prima račune...".

 

Ako prstom treba uprijeti u ono što je nama bio najveći problem, onda je stvar jednoglasna i sasvim je jasna - FINA. Prema našim iskustvima, FINA je predstavljala najveći problem u cijelom postupku fiskalizacije.

Sam proces preuzimanja certifkata počinje zbunjujućom greškom o SSL pogrešci (no comment, jadno!), aplikacija koja služi za preuzimanje je totalno nepregledna i nejasna, nije jasno gdje i kako skinuti upute, mail koji se korisnicima šalje sa referentnim brojem je ogromna količina korisnika shvatila kao sam certifikat, jer nije dovoljno jasno opisano što sa time treba napraviti i sl.

Kada postupak preuzimanja certifikata napokon i krene, prekompliciran je, ako ljudi nekako i dođu do telefonskog broja FINA-e koji mogu nazvati, onda im tamo bezobrazno odgovore "... nazovite svog programera..." ili "... zovite firmu od koje ste kupili program...". Oni, totalni monopolisti na tržištu, mastodont koji je trebalo davno ukinuti, svoj posao svaljuju na male IT tvrtke... HALO !? Pa mi objašnjavamo, "... znate, njima ste platili, oni su ti koji izdaju certifikat, ako imate problema, njih trebate nazvati..." i tako unedogled... Znam da će ovdje bti onih koji će odmah reći " nešto u stilu da smo mi mogli preuzeti certifikat umjesto klijenta i stvar riješena - no - ovo je sigurnosni rizik koji nismo htjeli preuzimati na sebe...

Nadalje, bilo bi zanimljvo saznati koliko je onih koji su, kao, zapamtili password za certifikat, a u stvari su je zaboravili iste sekunde, pa im onda "... program za fiskalizaciju ne radi...", pa opet natezanje sa FINA-om...

 

Pored FINA-e, i Porezna uprava je imala svojih "bisera" - na primjer - izdavanje tumačenja/mišljenja par dana prije roka. Zar zbilja? Stvarno nitko od te silne mase zaposlenika nije mogao pojmiti nešto barem par tjedana unaprijed !?

 

I, na kraju, kako komentirati obveznike i njihove eskapade u zadnji čas, tipa, "... znate, hitno mi je, treba mi fiskalizacija odmah...". Dan prije roka... ili par dana nakon... kaj živiš na Marsu, nemoj me jeb... zbilja misliš da si jedini kome je hitno!? Katastrofa :)

 

Uglavnom, što se tiče fiskalizacije u Hrvata, sve je ipak prošlo iznenađujuće dobro i sa tehničke i sa organizacijske strane, da je FINA odradila svoj posao bolje, a mogli su i trebali su, ukupni bi dojam bio još bolji.

 

Idemo community - vaša iskustva, komentari, pohvale, jadikovke? Može ovdje, putem Disqus-a ili na Codeplex-u: https://fiskalizacija.codeplex.com/discussions/449708

Tags: ,

Month List