Floating FB popout byReview Results

Fiskalizacija - problemi s brzinom

by Nino10. September 2015 08:18

Iz dana u dan nam se sve više korisnika javlja da imaju nekih problema s brzinom fiskalizacije - predlažem stoga da ovaj topic bude mjesto gdje se o tome može raspravljati. 

Sa ovom aplikacijom se može provjeriti brzina odziva:https://fiskalizacijadev.blob.core.windows.net/resources/Raverus.FiskalizacijaDEV.ConnectionTest.application 
Rezultati su ovdje: https://www.fdev.hr/ConnectionTest/Default.aspx 

Vrijeme odziva kod slanja računa i dohava JIR-a bi trebalo biti reda veličine 0,2 - 0,3 do 0,5 sekundi, ovisno o brzini veze može biti i sporije. Sve preko toga, a pogotovo vrijeme odziva koje se mjeri u sekundama - nije dobro. 

Ovo su neke činjenice, navodim ih radi onih kolega koji možda nisu upoznati kako sve "iznutra" radi:

  1. DLL/COM/EXE koji se mogu skinuti s ovih stranica služe za kreiranje XML dokumenta (koji se u konačnici šalje u Poreznu upravu), za njegovo potpisivanje certifikatom, za slanje u CIS (Poreznu upravu), te za primanje odgovora
  2. Brzina kojom se XML dokument šalje u poreznu upravo može ovisiti o brzini samog računala (jer XML dokument treba kreirati i jer ga treba digitalno potpisati - u praksi je ovo zanemarivo, trebalo bi trajati cca 0,01 sekundu, to je za red veličine manje od postupka slanja), o brzini internet veze te o brzini i zagušenosti CIS-a (servera Porezne uprave koji služe za fiskalizaciju)

Iz točke 2. proizlazi da brzina fiskalizacije ovisi o vašoj internet vezi (tj. o internet vezi korisnika koji radi fiskalizaciju) kao i o brzini CIS-a. Dakle, svi vi koji imate problema s brzinom fiskalizacije, ako niste mijenjali internet providera, onda je očiti krivac za sporu fiskalizaciju - CIS (Porezna uprava). 

E, sad, osnovni problem sa fiskalizacijom, jer su stvari jednostavno tako postavljene od početka, je da postoje dva CIS-a: testni i produkcijski. Ako je brzina rada na test CIS-u OK, to ništa ne govoori o brzini rada produkcijskog CIS-a. Podataka za produkcijski CIS jednostavno - nema, Porezna (tj. APIS) se nikada nisu potrudili izraditi, usprokos našim prijedlzima, stranicu na kojoj bi bio prikazan status rada samog servisa. 
Znači - ako kažemo da je brzina na TEST CIS-u dobra, to znači da je sve u redu sa COM/DLL/EXE, ali to, na žalost, ne garantira da će vam sve raditi kako treba i na produkciji. 

Za kraj par generalnih savjeta: problem može biti i na računalu vašeg korisnika koji radi fiskalizaciju. Metodom eliminacije pokušajte ustanoviti da li ste mijenjali neke drivere, mrežnu karticu, da li se instalirao neki dodatni software (npr. antivirus, antispyware) i sl. jer u općem slučaju i takve stvari mogu utjecati na brzinu rada. No - jednostavna provjera Internet linka (neki test speed) bi trebao otkloniti sumnje u brzinu i stabilnost Internet veze. 

Nemojte zaboraviti da je i račun izdan bez JIR-a (ali sa ZKI!) zakonski pravovaljan i da ga, u slučaju problema s fiskalizacijom, i takvog možete dati stranki, uz napomenu da je potrebno unutar 2 da na napraviti naknadnu fiskalizaciju. 


Raspravljali smo već o ovome, ako se sakupi dovoljan broj glasova, možda se odlučimo na realizaciju:https://fiskalizacija.codeplex.com/workitem/

 

Cijela tema nalazi se ovdje, a to je i mjesto na kojem se možete uključiti u rasprave: https://fiskalizacija.codeplex.com/discussions/643793

Tags:

CIS | Produkcijsko okruženje

blog comments powered by Disqus

Month List